שכונת בצוותא השכונה השיתופית הראשונה בישראל מוקמת בימים אלה בישוב חריש, ושואפת להפוך למקום שבו השכנים הם חברים, עם קהילה תומכת וחזקה וסביבה מושלמת לגידול ילדים. בשכונה צפויים לקום מרכזי עבודה שיתופיים בסגנון WeWork – ואפילו גינה שיתופית לתושבים
דווקא בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת מתמיד, רבים מבקשים לחזור לחיי הקהילה התומכים והעוטפים של פעם: לחיות ולעבוד במקום שבו הם מכירים את כולם, מקום שבו השכנים הם חברים, מקום בו קיימת קהילה מאוחדת עם מטרות וחזון משותפים.
המגמה הזו החלה בעולם העבודה דווקא, עם הבשורה של WeWork – חללי עבודה שיתופיים, המאפשרים לאנשים העוסקים במקצועות שונים לעבוד זה לצד זה, לשבת יחד להפסקות קפה או ליזום רעיונות, החל מסטארטאפים חדשים ועד יוזמות לטובת הקהילה.
עכשיו, הבשורה הזו מגיעה גם לתחום המגורים ברחבי העולם: כאן, בישראל, הולכת ונבנית בצוותא השכונה השיתופית הראשונה, שממוקמת בעיר החדשה חריש.
“זיהינו רצון של משפחות ישראליות רבות לחיות במושבים במקום בעיר, כי הן מתגעגעות לחיי הקהילה, אבל צריך הרבה מאוד כסף כדי לקנות בית במושב, או להתפשר ולעבור לגור הרחק מהמרכז וממתחמי התעסוקה”, אומרת טלי כהן, סמנכ”לית השיווק של שפיר מגורים, הבונה את השכונה.
“כך בעצם עלה הרעיון להקים בחריש שכונה שיתופית, ‘בצוותא’, עם ערכי קהילה של תמיכה הדדית ושותפות, שמלבד השיתופיות שבה תקום כולה בבת אחת. במקום לעבור לגור באתר בנייה, בלי בתי ספר, גנים או מכולת בסביבה, מי שייכנס לדירה החדשה שלו ב-בצוותא ייהנה מכך שכל מה שהוא צריך כבר קיים באזור”, היא מסבירה בחיוך.
בהתאם לערכי הקהילה החדשה, גם המחירים ידידותיים במיוחד. באורח יוצא דופן בישראל של השנים האחרונות, ניתן אפילו לרכוש בשכונת “צוותא” בחריש דירות בפחות ממיליון שקל: דירות 3 חדרים בשכונה נמכרות במחיר של החל ב-920,000 שקל, ואילו דירות 4 חדרים נמכרות החל ב-989,000 שקל. האכלוס צפוי בשנת 2020-2021. כל זה – באמצע הדרך בין תל אביב לחיפה, סמוך לכביש 6 ולכביש 4, ועם תחנת רכבת שאמורה לקום בקרוב.
אבל הדירות הן רק נדבך אחד בשכונה החדשנית, שתוכננה כך שתענה על כל הצרכים של הדיירים, וגם תספק להם כמה שיותר אפשרויות למפגש ולעשייה משותפת. ביום שהדיירים החדשים יקבלו את המפתח – הם יוכלו כבר ליהנות משירותיהם של שני בתי ספר יסודיים, גן ילדים, מרכז למצוינות (מתנ”ס), חנות שיתופית, אולם אירועים שיתופי וגם מרכזי עבודה שיתופיים, בדומה לאלה של WeWork. במקום מתוכננת לקום אפילו גינה שיתופית לגידול פירות וירקות להנאת התושבים.
“השכונה מתאימה לזוגות ולמשפחות צעירות, ובעצם לכל מי שמאס באורח החיים העירוני או המודרני ומחפש סביבת מגורים אלטרנטיבית”, מספרת כהן. “הורים צעירים שרוצים לגדל ילדים בקהילה ולספק להם ביטחון עצמי וכישורים חברתיים; ואפילו משקיעים שמזהים שיש כאן הזדמנות דומה לזו של מודיעין מלפני 10 שנים – שכונה שעומדת להיות אטרקטיבית ומבוקשת מאוד ברגע שתושלם הבנייה.
“לכל אלה, השכונה החדשה תאפשר לגור ליד אנשים הדומים להם, עם סביבה קהילתית חזקה, וגם לבנות יחד חיים רגועים ומלאי חוויות למשפחה ולילדים”, היא מסכמת.